hero element

Priopćenje za javnost

Objavljeno: 14.02.2019.

Obavještavamo da je povodom članka objavljenog u „Jutarnjem listu“ od 14. veljače 2019. pod naslovom „DSV u tehničkom mandatu imenuje suce, a ne smije“, autorice Slavice Lukić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić, na temelju članka 40. stavak 1. Zakona o medijima, uputio glavnom uredniku Jutarnjeg lista zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije slijedećeg sadržaja:

„ Poštovani gospodine Ogurlić,

U „Jutarnjem listu“ od 14. veljače 2019., kojeg uređujete Vi, objavljen je članak s naslovom „DSV u tehničkom mandatu imenuje suce, a ne smije“.

U članku je izneseno da je sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske Branka Žigante Živković napisala pismo povjerenici Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Veri Jurovoj, a u tom pismu sutkinja „upozorava na nepravilnosti u radu Državnog sudbenog vijeća“ jer da je krajem siječnja ove godine DSV u sadašnjem sastavu „ušao u tehnički mandat, ali da i dalje donosi odluke o imenovanju sudaca“.

Osnovano je pretpostaviti da je Vaša novinarka Slavica Lukić, autorica članka, istinito prenijela sadržaj pisma, pa moram konstatirati da ovo, na žalost, nije prvi put da sutkinja Žigante Živković javno pokazuje potpuno nepoznavanje propisa koji uređuju ovlasti i način rada DSV, te znatne deficite u poimanju pravne i životne logike.

Naime, članovi Državnog sudbenog vijeća biraju se na vrijeme od četiri godine, a dužnost im prestaje istekom vremena na koje su izabrani (članak 5. stavak 1. i 2. Zakona o Državnom sudbenom vijeću), što znači da sadašnjim članovima Vijeća dužnost prestaje 2. ožujka 2019.

Ne postoji propis kojim bi u nekom vremenu unutar razdoblja od četiri godine bile ograničene standardne ovlasti Vijeća (između ostalog poslovi imenovanja sudaca), niti se zaključak o takvom ograničenju ovlasti i dužnosti može izvesti, bilo kojim načinom razmišljanja, iz opće pravne i životne logike.

Naprotiv okolnost da članovi Vijeća za rad u Vijeću primaju novčanu naknadu, te razlozi profesionalne odgovornosti i kolegijalne korektnosti nalažu da Vijeće, do prestanka dužnosti članova Vijeća u najvećoj mogućoj mjeri dovrši započete poslove, onoliko koliko to vremensko ograničenje i ostale obveze članova Vijeća dopuštaju.

Okolnost da su izabrani novi članovi Vijeća nema nikakav utjecaj na sadašnje ovlasti i dužnosti DSV jer novoizabrani članovi DSV-a nisu stupili na dužnost (tu dužnost preuzimaju tek polaganjem prisege pred predsjednikom Vrhovnog suda Republike Hrvatske u skladu s odredbom članka 8. Zakona o DSV, u roku od 30 dana od dana izbora).

Prema tome, ne postoji nikakav „tehnički mandat“ DSV, niti DSV „želi žurno obaviti neka imenovanja“.

Što se tiče dijelova članka u kojem se ponavljaju žalosne insinuacije vezano uz sina predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, obzirom da sam se o tome već javno očitovao neću ponavljati ono što sam već prije iznio, ali moram primijetiti da usprkos intenzivnim aktivnostima u medijima sutkinja Žigante Živković nije dala suvisli odgovor na pitanje o razlozima zbog kojih se, kao predsjednica Sudačkog vijeća Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske nije pobrinula da posao ocjenjivanja tri suca prekršajnih sudova (posao minornog opsega), bude obavljen u propisanom vremenu od 60 dana, već znatno po isteku tog vremena, čime su bitno usporeni postupci imenovanja sudaca za neke sudove.

S tim u vezi možda bi sutkinja Žigante Živković mogla odgovoriti na pitanje u čijem interesu je da postupak imenovanja sudaca za neke sudove ne obavi DSV u ovom sastavu i zašto.

Dakle, teze i komentari sutkinje Žigante Živković, ako su točno preneseni, predstavljaju novi doprinos u pirotehnici površnosti i tendencioznih netočnosti koje u posljednje vrijeme putem medija i pisanjem pisama emitira sutkinja Žigante Živković, a da bi se njene aktivnosti bolje razumjele treba priopćiti i to da je sutkinja Žigante Živković neuspješni kandidat za dužnost predsjednika Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske (odlukom DSV od 30. listopada 2017. za predsjednika Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske imenovana je sutkinja Karmen Novak Hrgović, a ne kandidat Branka Žigante Živković).

Molim da ovaj ispravak kojeg podnosim na temelju članka 40. stavak 1. Zakona o medijima objavite na način propisan odredbama članka 41. stavak 1. i članka 42. stavak 2. istog Zakona.

S poštovanjem,

 

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća

Željko Šarić“